Johan Kuper

Ondernemer / Docent / Adviseur

Over Johan Kuper

Johan Kuper (1961) startte op 1 juli 1987 Kuper Douaneservice BV. Inmiddels was hij de derde generatie Kuper die de Douane uitdaging aan ging. In 1924 startte “oma” Kuper haar winkel, genaamd “Fa. wed. J.H. Kuper & Zn.”. De werkzaamheden bestonden hoofdzakelijk uit het in- en uitklaren van binnenschippers met ladingen turf, kolen, ijzer en paarden. Toen het binnenschip werd vervangen door de vrachtwagen, waren het de ouders van Johan die verder gingen onder de naam van Expeditiekantoor Ben Kuper BV.

80 Jaar Douaneservice

Johan heeft het familiebedrijf voortgestuwd naar meer dan 80 jaar Douaneservice. Met veel aandacht voor kwaliteit, onafhankelijkheid en een hoog serviceniveau. Door de vele wijzigingen op douanegebied, maar bijvoorbeeld ook door de aanslagen in de V.S. bleek al gauw dat om te overleven de kracht moet zitten in een brede, neutrale en wereldwijde aanpak. Om dit te realiseren moest de focus liggen op innovatie, in combinatie met het digitaliseren van processen.

Johan heeft hierbij geen kans en/of mogelijkheid onbenut gelaten. Deze instelling heeft er voor gezorgd dat er afgelopen jaren veel ervaring is opgedaan, maar ook is gedeeld. Met Kuper Douaneservice als pilotbedrijf voor zowel overheid, koepelorganisaties als IT bedrijven.

Delen is vermenigvuldigen

In 2000 is het idee ontstaan om kennis op een professionele wijze te gaan delen. Samen met mw. Ali Braam heeft Johan Kuper in 2001 Douaneopleidingen Nederland opgericht. Johan met zijn brede Douane-, praktijk- en IT kennis. Ali met haar kennis en ervaring t.a.v. scholing en organisatie. Samen hebben zij de bedrijven verder door ontwikkeld.

Uitgangspunten waren en zijn nog steeds: openheid, transparantie, plezier in het werk, denken in oplossingen en aansluitend overdragen van kennis en ervaring.
Met als motto: delen is vermenigvuldigen.

Ervaring

 • Van 1987 tot 2011 DGA van Kuper Douaneservice BV (Nieuw Amsterdam) en mede-eigenaar van Kuper Douaneservice Rotterdam BVs (kantoor Rotterdam & Schiphol). Een neutraal en onafhankelijk Douane servicekantoor dat alle formele zaken omtrent invoer, uitvoer en doorvoer voor zowel kleine ondernemers als de grote multinationals regelt. Samen met de overheid/Douane aan de wieg gestaan als pilot bedrijf t.a.v. AEO. Maar ook als testbedrijf voor vele vereenvoudigingen voor zowel overheid als bedrijfsleven, bijvoorbeeld NCTS. Tevens het eerste onbemande en IT-gestuurde Douane servicekantoor van Nederland (ondervangen in wetgeving)
 • Mede-oprichter van Douaneopleidingen Nederland (2000) en Douaneopleidingen België (2011). Douaneopleidingen biedt diverse opleidingen en trainingen op het gebied van douaneafhandeling aan, gericht op bedrijven die importeren en exporteren. Binnen deze organisatie ook actief als docent (o.a. m.b.t. IT/BTW, Fiscale vertegenwoordiging, AEO, customs, safety and security, compliance en accijns). Bedenker van een online kennismeter op het Douanevakgebied: de Douane Assessment Test.
 • Adviseur op het gebied van BTW/accijns/Douane voor diverse bedrijven (o.a. DSM, SABIC, Imperial Tobacco, Heupink & Bloemen Tabak, SCA Mölnlycke, HUPAC Rail Operators, HOCHWALD Thalfang)
 • Gastspreker bij o.a. EVO, FENEDEX, Masterclass Douane 2012, Nijenrode, HvA, Stenden Universiteit,
  bijna alle KvK’s en diverse gemeentes.
 • Auteur aan de Hoge school van Amsterdam en docent binnen Cargonaut te Schiphol.
 • Lid van de CITI Clecat Brussel (Customs and Trade Institute)
 • Lid van de Raad van Advies van Portbase (Rotterdam)
 • Lid van de de ODB-IT (Overleg Douane Bedrijfsleven IT)
 • Oud-voorzitter Raad Douanelogistiek FENEX
 • Oud-vice voorzitter FENEX

Contact

U kunt via het onderstaande formulier contact met mij opnemen.

verification code
Foto van Johan Kuper

Kuper Ter Apel Holding BV

Johan H.M. Kuper

Web:
Mail:

Nederland Tel: work +31 6 5140 5360

Bezig met laden van johankuper.nl..